Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewicowy kociołek z klopsikami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

mięso mielone indycze 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
cebula 1/2 szt
jajko 1 szt
kasza manna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Zupa

ziemniaki 5-6 szt
cebula 1 szt
soczewica czerwona 4-5 łyżek
olej 4 łyżki
kości schabowe 3-4 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyzka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 5-6 ziarenek
sól do smaku
papryka czerwona do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewicowy kociołek z klopsikami

Kroki postępowania

1
Kości schabowe umyć, zalać zimną wodą i zagotować. POgotowac chwilę nastepnie dodac wypłukaną soczewice i ziarenka pieprzu. gotować około 30 minut. Po 20 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 1 - Soczewicowy kociołek z klopsikami foto
2
Mięso z indyka wymieszać z namoczoną bułką tartą, jajkiem, kaszą oraz cebulą. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Mięso wyrobić i uformować z niego małe klopsiki.
Krok 2 - Soczewicowy kociołek z klopsikami foto
3
Klopsiki obsmażyć na rozgrzanej patelni ( na łyżce oleju)
Krok 3 - Soczewicowy kociołek z klopsikami foto
4
Następnie wrzucić je do garnka z zupą i ugotować.
Krok 4 - Soczewicowy kociołek z klopsikami foto
5
Dodać łyżkę koncentracu pomidorowego. Doprawić sola, pieprzem, papryka i curry. Jeśłi ktos lubi można dodac 1/4 szklanki śmietany.
Krok 5 - Soczewicowy kociołek z klopsikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 02.05.2015 18:37
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak