Soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą

Soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Soczewica jest bogata w witaminy, składniki mineralne, a do tego jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Nasza soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą to doskonały sposób na wykorzystanie tej niezwykle zdrowej rośliny strączkowej w polskiej kuchni.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica konserwowa

    400 gram
  • kiełbasa wiejska

    200 gram
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • chudy boczek

    100 gram
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • czosnek posiekany

    3 ząbki
  • pomidory pelati

    400 gram
  • bulion drobiowy

    200 mililitrów
  • gęsty jogurt naturalny

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • liście laurowe

    2 liście
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski mielony

    1/4 łyżeczki

Do smaku:

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, bulion, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.

 

Kucharek radzi:

1. Na jedną szklankę soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody. Czasem może zdarzyć się, że nieco zbyt dużo wody wyparuje podczas gotowania i wtedy trzeba ją uzupełnić.

2. Pamiętajmy, że soczewicę soli się pod koniec gotowania, a nie na początku. Dzięki temu ziarenka pozostaną miękkie.

3. Warto wiedzieć, że ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce nawet tydzień.

4. Gwarantem wyrazistego smaku jest oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 23:25
Przyznaję ze bardzo rzadko używam soczewicy,wiem że jest zdrowa i smaczna.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat