Soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą

Soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Soczewica jest bogata w witaminy, składniki mineralne, a do tego jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Nasza soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą to doskonały sposób na wykorzystanie tej niezwykle zdrowej rośliny strączkowej w polskiej kuchni.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica konserwowa

    400 gram
  • kiełbasa wiejska

    200 gram
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • chudy boczek

    100 gram
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • czosnek posiekany

    3 ząbki
  • pomidory pelati

    400 gram
  • bulion drobiowy

    200 mililitrów
  • gęsty jogurt naturalny

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • liście laurowe

    2 liście
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski mielony

    1/4 łyżeczki

Do smaku:

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, bulion, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.

 

Kucharek radzi:

1. Na jedną szklankę soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody. Czasem może zdarzyć się, że nieco zbyt dużo wody wyparuje podczas gotowania i wtedy trzeba ją uzupełnić.

2. Pamiętajmy, że soczewicę soli się pod koniec gotowania, a nie na początku. Dzięki temu ziarenka pozostaną miękkie.

3. Warto wiedzieć, że ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce nawet tydzień.

4. Gwarantem wyrazistego smaku jest oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 23:25
Przyznaję ze bardzo rzadko używam soczewicy,wiem że jest zdrowa i smaczna.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat