Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica duszona z pomidorami i polską kiełbasą
Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, bulion, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.
Kucharek radzi:
1. Na jedną szklankę soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody. Czasem może zdarzyć się, że nieco zbyt dużo wody wyparuje podczas gotowania i wtedy trzeba ją uzupełnić.
2. Pamiętajmy, że soczewicę soli się pod koniec gotowania, a nie na początku. Dzięki temu ziarenka pozostaną miękkie.
3. Warto wiedzieć, że ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce nawet tydzień.
4. Gwarantem wyrazistego smaku jest oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.