Soba z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron z dodatkami

  • makaron soba

    100 g
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • pieczarki

    12 szt.
  • szparagi zielone

    10 szt.
  • cukinia

    0,5 szt.
  • czosnek

    2-3 szt.
  • szpinak świeży

    2 garście
  • sos rybny

    1 łyżka
  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Sos

  • sos sojowy jasny

    5 łyżek
  • woda

    3 łyżki
  • miód

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 łyżki
  • sok z limetki

    0,5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki sosu i odstawiamy w miseczce. Szpinak myjemy i odsączamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Na patelni przesmażamy krótko kurczaka pokrojonego w wąskie plasterki dodając sos rybny i sojowy, sól i pieprz. Dodajemy szparagi pokrojone w 3-4 centymetrowe kawałki, grube plastry pieczarek i cukinię zestruganą we wstążki. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie, dodając w międzyczasie połowę szpinaku. Zestawiamy z ognia, zalewamy sosem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy resztę szpinaku i podajemy danie posypane sezamem.
Local Foodie
Potrzebujemy: patelnię, garnek, obieraczkę/strugaczkę do warzyw, miseczkę

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 16.05.2016 14:47
na pewno pyszne ;)
krokus 16.05.2016 13:28
ciekawy pomysł
Futka 16.05.2016 12:29
Wspaniałe i smakowite połączenie :)
RenataZ-et 16.05.2016 11:51
fajne smaki
misia123410 16.05.2016 11:00
same pyszności:)
KORAL 16.05.2016 10:36
Smaczna potrawa , ładnie podana ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat