Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Snikers

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1/2 kg
cukier 1 szkl
masło/margaryna 15 dag
jaja 2 szt
miód prawdziwy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
MASA ORZECHOWA:
orzechy włoskie 30 dag
cukier kryształ 5 łyżek
masło/margaryna 10 dag
miód prawdziwy 2 łyżki
Krem:
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Snikers

Przygotowanie ciasta proponuję zacząć od ugotowania budyniu:
- budyń bez cukru na 0,75 litra mleka
Gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu, choć ja nie dodaję do mleka cukru, daję go później – przy ucieraniu, a mleka daję troszkę mniej niż podaje producent. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia (zawsze przykrywam garnek z budyniem pokrywką, dzięki temu na stygnącym budyniu nie robi się kożuch).

Teraz robimy masę orzechową:
- 30 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru kryształu
- 10 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 łyżki stołowe miodu
Orzechy siekamy ale nie za drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści wrzucamy posiekane orzechy i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa orzechowa stygnie, a my zabieramy się za ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl cukru
- 15 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 jaja
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło oraz pozostałe składniki, które początkowo siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy go na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy formując prostokąt wielkości blaszki, od czasu do czasu podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ostrożnie wkładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy, a ewentualny nadmiar ciasta odcinamy radełkiem.

Pierwszy blat wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i pieczemy ok. 12-15 min.
Na drugi wykładamy i równo rozprowadzamy wcześniej przygotowaną i wystudzoną masę orzechową i pieczemy w 170 st. C przez 12-15 min.

Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy krem:
- wcześniej ugotowany i wystudzony budyń
- 1 kostka masła
- ½ szkl. cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę stopniowo dodając, po 1 łyżce zimnego budyniu. Kolejną łyżkę budyniu dodajemy wówczas, kiedy ta pierwsza dokładnie się rozetrze. Jeśli w masie pojawią się grudki możemy dodać łyżkę mleka. Podobnie robimy, gdy masa jest zbyt gęsta.

Wykonanie całości:

Na pierwszy upieczony blat, ten bez orzechów wykładamy masę, równo ją rozsmarowujemy i przykrywamy drugim orzechowym blatem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu aby nawilgło.

Polecam, jest pyszne. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 10.08.2016 14:23
od 2 tygodni mysle o tym ciachu musze wkoncu zrobic bo jest pycha!
Malgorzata549 07.05.2015 13:17
pyszności do kawy
Ela15 14.11.2014 09:13
świetne ciasto
Jagódka77 26.05.2014 16:19
pyszne ciasto
Ela15 31.03.2014 13:14
rewelacyjne ciasto
Ola1young 12.02.2014 13:54
znakomity przepis, z checią bym się poczęstowała ;)
berys18 12.02.2014 13:53
wspaniale się prezentuje
Bernadeta1 29.01.2014 12:02
bardzo pracochłonne ale pyszne ciasto
alaaa 15.01.2014 22:18
pyszne ciasto
Barbara777 07.01.2014 13:38
pyszności smaczne!
Pietruszka 02.01.2014 13:50
uwielbiam takie ciasta
IKrakowianka 20.12.2013 18:41
jest to jedno z moich ulubionych ciast :)
Motorek 16.12.2013 08:56
super ciasto
okrysia 06.12.2013 12:24
SMACZNE TO!
olkaaa 24.11.2013 10:22
bardzo lubię
kate.500 21.11.2013 10:35
pyszne ciacho
Janina 20.11.2013 20:17
Wspaniałe ciasto;)
Laila2786 20.11.2013 13:03
wyśmienite ciacho
Krystyna32 20.11.2013 08:15
pyszne ciasto
ONY_za_kare 19.11.2013 11:11
super ciasto!
romanrafal
romanrafal 15.11.2013 16:36
świetny przepis,super ciasto
jozefinach 14.11.2013 19:21
Ciacho wygląda bardzo smakowicie.
Alex_M 14.11.2013 11:44
wspaniałe ciacho!
Wafelek2601 13.11.2013 18:19
Wyśmienity.
mysza75 13.11.2013 15:10
Pyszne ciasto, efekt końcowy bomba :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak