Przepis i sposób przygotowania na: Snikers
- budyń bez cukru na 0,75 litra mleka
Gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu, choć ja nie dodaję do mleka cukru, daję go później – przy ucieraniu, a mleka daję troszkę mniej niż podaje producent. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia (zawsze przykrywam garnek z budyniem pokrywką, dzięki temu na stygnącym budyniu nie robi się kożuch).
Teraz robimy masę orzechową:
- 30 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru kryształu
- 10 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 łyżki stołowe miodu
Orzechy siekamy ale nie za drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści wrzucamy posiekane orzechy i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa orzechowa stygnie, a my zabieramy się za ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl cukru
- 15 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 jaja
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło oraz pozostałe składniki, które początkowo siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy go na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy formując prostokąt wielkości blaszki, od czasu do czasu podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ostrożnie wkładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy, a ewentualny nadmiar ciasta odcinamy radełkiem.
Pierwszy blat wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i pieczemy ok. 12-15 min.
Na drugi wykładamy i równo rozprowadzamy wcześniej przygotowaną i wystudzoną masę orzechową i pieczemy w 170 st. C przez 12-15 min.
Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy krem:
- wcześniej ugotowany i wystudzony budyń
- 1 kostka masła
- ½ szkl. cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę stopniowo dodając, po 1 łyżce zimnego budyniu. Kolejną łyżkę budyniu dodajemy wówczas, kiedy ta pierwsza dokładnie się rozetrze. Jeśli w masie pojawią się grudki możemy dodać łyżkę mleka. Podobnie robimy, gdy masa jest zbyt gęsta.
Wykonanie całości:
Na pierwszy upieczony blat, ten bez orzechów wykładamy masę, równo ją rozsmarowujemy i przykrywamy drugim orzechowym blatem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu aby nawilgło.
Polecam, jest pyszne. Smacznego :)