Snikers

Snikers

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • cukier

    1 szkl
  • masło/margaryna

    15 dag
  • jaja

    2 szt
  • miód prawdziwy

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • MASA ORZECHOWA:

  • orzechy włoskie

    30 dag
  • cukier kryształ

    5 łyżek
  • masło/margaryna

    10 dag
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • Krem:

  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    1 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta proponuję zacząć od ugotowania budyniu:
- budyń bez cukru na 0,75 litra mleka
Gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu, choć ja nie dodaję do mleka cukru, daję go później – przy ucieraniu, a mleka daję troszkę mniej niż podaje producent. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia (zawsze przykrywam garnek z budyniem pokrywką, dzięki temu na stygnącym budyniu nie robi się kożuch).

Teraz robimy masę orzechową:
- 30 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru kryształu
- 10 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 łyżki stołowe miodu
Orzechy siekamy ale nie za drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści wrzucamy posiekane orzechy i podsmażamy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa orzechowa stygnie, a my zabieramy się za ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl cukru
- 15 dag masła ew. można dać margarynę
- 2 jaja
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło oraz pozostałe składniki, które początkowo siekamy nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy go na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy formując prostokąt wielkości blaszki, od czasu do czasu podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ostrożnie wkładamy do niej ciasto. Brzegi wyrównujemy, a ewentualny nadmiar ciasta odcinamy radełkiem.

Pierwszy blat wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i pieczemy ok. 12-15 min.
Na drugi wykładamy i równo rozprowadzamy wcześniej przygotowaną i wystudzoną masę orzechową i pieczemy w 170 st. C przez 12-15 min.

Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy krem:
- wcześniej ugotowany i wystudzony budyń
- 1 kostka masła
- ½ szkl. cukru pudru
- małe opakowanie cukru waniliowego
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę stopniowo dodając, po 1 łyżce zimnego budyniu. Kolejną łyżkę budyniu dodajemy wówczas, kiedy ta pierwsza dokładnie się rozetrze. Jeśli w masie pojawią się grudki możemy dodać łyżkę mleka. Podobnie robimy, gdy masa jest zbyt gęsta.

Wykonanie całości:

Na pierwszy upieczony blat, ten bez orzechów wykładamy masę, równo ją rozsmarowujemy i przykrywamy drugim orzechowym blatem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu aby nawilgło.

Polecam, jest pyszne. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

10.08.2016 14:23
od 2 tygodni mysle o tym ciachu musze wkoncu zrobic bo jest pycha!

Malgorzata549

07.05.2015 13:17
pyszności do kawy

Ela15

14.11.2014 09:13
świetne ciasto

Jagódka77

26.05.2014 16:19
pyszne ciasto

Ela15

31.03.2014 13:14
rewelacyjne ciasto

Ola1young

12.02.2014 13:54
znakomity przepis, z checią bym się poczęstowała ;)

berys18

12.02.2014 13:53
wspaniale się prezentuje

Bernadeta1

29.01.2014 12:02
bardzo pracochłonne ale pyszne ciasto

alaaa

15.01.2014 22:18
pyszne ciasto

Barbara777

07.01.2014 13:38
pyszności smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat