Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżne jajka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier puder 16 d
mleko 750 ml
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżne jajka

Wykonanie:
Mleko zagotować z 7 dag cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, nabierać łyżką stołową i kłaść na gotujące się mleko. Gdy pianki wypłyną, chwilę pogotować, delikatnie obrócić i wyjąć po minucie. Żółtka wymieszać z resztą cukru pudru i ubijać dodając ciepłe mleko pozostałe z gotowania białek. Przelać ubitą masę do rondelka i podgrzewać bardzo powoli, stale mieszając aż masa zgęstnieje(nie zagotować) i ostudzić. Wystudzonym kremem zalać ugotowane białka i podawać mocno schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej132 24.11.2015 08:30
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak