Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżna polana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPTY

jajko 9 sztuk
cukier 9 łyżek
mąka 9 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

MASA BUDYNIOWA

mleko 3,2% 3,5 szklanki
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1,5 kostki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
spirytus 50 ml
jajko 2 sztuki

MASA MLECZNA

mleko skondensowane niesłodzone 500 ml
galaretka agrestowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

KOKOS

wiórki kokosowe 10 dag
margaryna 2 łyżki

Porada

Z podanych składników należy upiec 3 biszkopty. Składniki przed zrobieniem należy podzielić na 3 równe części.

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżna polana

Kroki postępowania

1
BISZKOPTY: podzielić składniki na biszkopty na 3 części: białka ubić, dodać cukier a jak już ubije się na puszystą pianę dodać żółtka i mieszać na mniejszych obrotach. Następnie łyżką wmieszać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Śnieżna polana foto
2
Przełożyć na wysmarowane blachy i piec ok. 25 minut w 180 st KAŻDY. Po upieczeniu ostudzić.
Krok 2 - Śnieżna polana foto
3
MASA BUDYNIOWA: odlać 1 szklankę mleka. Pozostałość zagotować. W szklance rozmącić: mąki i jajka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozmącone składniki i mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Dać do zimna. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać spirytus.
Krok 3 - Śnieżna polana foto
4
3/4 masy wyłożyć na biszkopta. Przykryć drugim biszkoptem, włożyć do lodówki. MASA MLECZNA: przygotować żelatynę. Ubić mleko i wlać zimną żelatynę. Wyłożyć na drugiego biszkopta. Stężoną galaretkę pokroić w kostkę i wyłożyć na masę. Przykryć trzecim biszkoptem, wyłożyć na niego pozostałość masy budyniowej i wstawić na godzinę do lodówki.
Krok 4 - Śnieżna polana foto
5
KOKOS: Na patelni roztopić margarynę, wsypać kokos i mieszać do uzyskania złotego koloru kokosu.
Krok 5 - Śnieżna polana foto
6
Posypać po placku. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego
Krok 6 - Śnieżna polana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 02.04.2014 17:27
fajne ciacho
halina17 02.04.2014 11:50
Smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 02.04.2014 11:47
fajna nazwa.jeszcze nie jadłam tego ciasta
Monia 02.04.2014 11:36
Hm, nie mam pojęcia jak to może smakować :)
gosia47-47 02.04.2014 10:42
cieszę się że się podoba :D
dodi 02.04.2014 10:05
pyszne ciacho
Kuchenka 02.04.2014 10:02
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak