Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniegowe choinki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 750 g
margaryna 500 g
żółtko jajek 3
cukier puder 250 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Śniegowe choinki

Kroki postępowania

1
Tak wyglądają foremki do tych choinek.
Krok 1 - Śniegowe choinki foto
2
Wszystko zagniatamy i wypełniamy z formę z gwiazdkami. Jeśli nie mamy owej formy, możemy wykroić ciasto foremkami w kształcie gwiazdek( różne rozmiary). Można również wyciąć kwadraty różnej wielkości.

Pieczemy 10-12 minut w temperaturze ok. 180 stopni (ja piekę z termoobiegiem). Gwiazdki powinny mieć lekko złoty kolor.

Wyciągamy gwiazdki z formy kiedy są jeszcze ciepłe. Odkładamy elementy na kilka godzin lub najlepiej na noc do wystudzenia i przeschnięcia.
Krok 2 - Śniegowe choinki foto
3
Na następny dzień (lub po kilku godzinach) sklejamy lukrem królewski gwiazdki - od największej do najmniejszej. W sumie choinka ma 7 poziomów. Zostawiamy do stężenia lukru. Następnie polewamy choinki lukrem królewskim i ozdabiany perełkami spożywczymi.
Krok 3 - Śniegowe choinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 08.12.2012 09:29
zainspirowałaś mnie tymi choinkami :)
gosia56 07.12.2012 18:37
super
adelajda 07.12.2012 16:03
świetnie wyglądają
tessinka 07.12.2012 14:18
ale super pomysł :)
Mysiunia 07.12.2012 13:47
przepięknie ci wyszły te choineczki! Ja też robiłam podobne w tamtym roku, ale nie miałam takiej specjalnej formy i wykrawałam wszystko ręcznie od wzorów zrobionych wcześniej na kartonie :)
Magula 07.12.2012 13:00
piękne i super foremka
jucia 07.12.2012 12:51
Śliczne i na pewno smaczne.
Piotr-21 07.12.2012 12:49
extra
IwonaKa 07.12.2012 12:40
ale cudne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak