Snickers Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    600 g typ 500
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • margaryna

    200 g
  • mleko

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki z propolisem
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op

masa orzechowa

  • orzechy laskowe

    200 g
  • margaryna

    90 g
  • cukier

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki z propolisem

masa budyniowa

  • budyń

    1 op na 3/4 l
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    700 ml

dodatkowo

  • masa krówkowa

    250 g kajmakowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ).
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód.
Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.
Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ).
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.
Potem tak samo upiec drugi placek.
Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.
Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 26.10.2016 09:24
Dziękuję za miłe słowa, częstujcie się :)
dodi 25.10.2016 12:34
ale pysznosci, mniam
Konczi 25.10.2016 12:33
Świetnie wygląda, udany wypiek :)
mysza75 25.10.2016 12:10
co za pyszności i tyle orzechów mniam
molanka 25.10.2016 11:48
w dzieciństwie uwielbiałam to ciasto
misia123410 25.10.2016 10:07
same pyszności
MagdalenaIC 25.10.2016 10:04
Pyszne ciasto :)
pestka 25.10.2016 09:58
pyszny deser
Beatris 25.10.2016 09:51
Cudne ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Justi2401 25.10.2016 09:50
Uwielbiam to ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat