Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Snickers Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 600 g typ 500
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
margaryna 200 g
mleko 2 łyżki
miód prawdziwy 3 łyżki z propolisem
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op

masa orzechowa

orzechy laskowe 200 g
margaryna 90 g
cukier 1 łyżka
miód prawdziwy 2 łyżki z propolisem

masa budyniowa

budyń 1 op na 3/4 l
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 4 łyżki
mleko 700 ml

dodatkowo

masa krówkowa 250 g kajmakowa

Przepis i sposób przygotowania na: Snickers Zewy


Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ).
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód.
Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.
Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ).
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.
Potem tak samo upiec drugi placek.
Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.
Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 26.10.2016 09:24
Dziękuję za miłe słowa, częstujcie się :)
dodi 25.10.2016 12:34
ale pysznosci, mniam
Konczi 25.10.2016 12:33
Świetnie wygląda, udany wypiek :)
mysza75 25.10.2016 12:10
co za pyszności i tyle orzechów mniam
molanka 25.10.2016 11:48
w dzieciństwie uwielbiałam to ciasto
misia123410 25.10.2016 10:07
same pyszności
MagdalenaIC 25.10.2016 10:04
Pyszne ciasto :)
pestka 25.10.2016 09:58
pyszny deser
Beatris 25.10.2016 09:51
Cudne ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Justi2401 25.10.2016 09:50
Uwielbiam to ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak