Przepis i sposób przygotowania na: Snickers Zewy
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ).
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód.
Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.
Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.
Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ).
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.
Potem tak samo upiec drugi placek.
Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.
Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.
2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.