Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
600 g typ 500 -
jajko
2 szt -
żółtko jajek
1 szt -
margaryna
200 g -
mleko
2 łyżki -
miód prawdziwy
3 łyżki z propolisem -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 op
masa orzechowa
-
orzechy laskowe
200 g -
margaryna
90 g -
cukier
1 łyżka -
miód prawdziwy
2 łyżki z propolisem
masa budyniowa
-
budyń
1 op na 3/4 l -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
mąka pszenna
1 łyżka -
cukier
4 łyżki -
mleko
700 ml
dodatkowo
-
masa krówkowa
250 g kajmakowa
Sposób przygotowania
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ).
W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód.
Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.
Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.
Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ).
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.
Potem tak samo upiec drugi placek.
Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.
Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.
2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki.
Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się