Snickers bez pieczenia

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Ciasto "snickers" bez pieczenia - smakuje jak popularny baton! Najlepiej smakuje dzień po schłodzeniu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • herbatniki

    200 gramów
  • herbatniki czekoladowe

    200 gramów
  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • orzeszki ziemne

    250 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • mleko w proszku

    350 gramów
  • cukier

    160 gramów
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wsypać cukier, szklankę mleka oraz 200 g masła i wszystko razem podgrzać do momentu rozpuszczenia się masła. Zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.

W tym czasie na suchej patelni podprażyć orzeszki.

W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodać do niej łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić.

Przestudzone masło z mlekiem przelać do miski, a następnie dodać partiami mleko w proszku cały czas miksując.

Na blaszkę 15x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników czekoladowych następnie wylać na nie połowę masy mlecznej. Przykryć jasnymi herbatnikami.

Następnie wyłożyć połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylać pozostałą cześć masy mlecznej.

Przykryć ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarować pozostałą część masy kajmakowej, posypać orzeszkami oraz polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstać do lodówki na minimum 4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat