Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Snickers bez pieczenia

3.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto "snickers" bez pieczenia - smakuje jak popularny baton! Najlepiej smakuje dzień po schłodzeniu.

Składniki:

Na ciasto:

herbatniki 200 gramów
herbatniki czekoladowe 200 gramów
masa kajmakowa 1 puszka
orzeszki ziemne 250 gramów
mleko 1 szklanka
mleko w proszku 350 gramów
cukier 160 gramów
czekolada mleczna 1 tabliczka
olej 1 łyżka
masło 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Snickers bez pieczenia

Do rondelka wsypać cukier, szklankę mleka oraz 200 g masła i wszystko razem podgrzać do momentu rozpuszczenia się masła. Zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.

W tym czasie na suchej patelni podprażyć orzeszki.

W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodać do niej łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić.

Przestudzone masło z mlekiem przelać do miski, a następnie dodać partiami mleko w proszku cały czas miksując.

Na blaszkę 15x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników czekoladowych następnie wylać na nie połowę masy mlecznej. Przykryć jasnymi herbatnikami.

Następnie wyłożyć połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylać pozostałą cześć masy mlecznej.

Przykryć ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarować pozostałą część masy kajmakowej, posypać orzeszkami oraz polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstać do lodówki na minimum 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak