Śniadaniowy wąż

Śniadaniowy wąż

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułeczki

  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    40 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    70 g
  • sól

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • masło

  • szynka

    parę plasterków
  • ser żółty

    parę plasterków
  • pomidor

    1 szt
  • ogórek

    1 szt
  • goździki całe

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śniadaniowy wąż foto
Mleko podgrzać do temperatury 50 C. Następnie przelać do naczynia, dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 2 - Śniadaniowy wąż foto
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zwinąć w rulon, następnie pokroić nożem na małe kawałeczki. Uformować malutkie bułeczki i ułożyć na blaszce. Z jednej bułeczki zrobić głowę węża wbijając dwa ziarenka goździków.
Krok 3 - Śniadaniowy wąż foto
Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) około 15 minut.
Krok 4 - Śniadaniowy wąż foto
Szynkę, ser, pomidor i ogórek pokroić w małe plasterki.
Krok 5 - Śniadaniowy wąż foto
Bułeczki ostudzić, przekroić na pół, posmarować masłem i nałożyć kawałki plasterków szynki, sera, pomidora i ogórka a następnie przykryć drugą połówką bułeczki. Tak samo zrobić z pozostałymi bułeczkami.
Krok 6 - Śniadaniowy wąż foto
Gotowe bułeczki ułożyć w formie węża.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

28.12.2016 01:00
Jaki fajny :)

pestka

23.12.2016 12:35
pyszne bułeczki

[email protected]

16.12.2016 00:21
Wygląda pięknie

mysza75

14.12.2016 09:59
jakie fajny wąż

Jadwiga/Jaga85

14.12.2016 08:40
sympatyczny i smaczny!

MonikaW

14.12.2016 08:25
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat