Śniadaniowy brązowy ryż podwójnie jabłkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    1/2 szklanki
  • mleko 2 %

    1/3 szklanki
  • jabłko

    1 szt
  • mus jabłkowy

    2 łyżki
  • laska cynamonu

    1 szt
  • gorzka czekolada

    1 kostka
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śniadaniowy brązowy ryż podwójnie jabłkowy foto
Jest to propozycja śniadania dla dziecka lub szybkie śniadanie przed pracą.
Ryż wieczorem ugotować według opakowania. Najlepiej al dente.

Rano ryż włożyć do małego garnka, dodać mleko i miód (ja użyłam rzepakowego).
Dodać mus jabłkowy (domowej roboty bez cukru). Gotować w sumie 4-5 min. do połączenia wszystkich składników.
Krok 2 - Śniadaniowy brązowy ryż podwójnie jabłkowy foto
Umyć, obrać i pokroić w kostkę jabłko. Dodać pod koniec gotowania dodać jabłko - umyte, obrane i pokrojone w kostkę bez gniazda.
Krok 3 - Śniadaniowy brązowy ryż podwójnie jabłkowy foto
Zdjąć z ognia. Laskę cynamonu zetrzeć na tarce. Wystarczy szczypta.
Krok 4 - Śniadaniowy brązowy ryż podwójnie jabłkowy foto
Opcjonalnie można zetrzeć na tarce odrobinę gorzkiej czekolady bio.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat