Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Prażone jabłka:
-
jabłka
4 sztuki -
sok z cytryny
2 łyżki -
masło 82%
1 łyżka -
miód
3 łyżeczki -
cynamon
0.5 łyżeczki
Serniczki:
-
śmietanka 36%
200 mililitrów -
cukier puder
4 łyżki -
serek mascarpone
250 gramów
Kruszonka:
-
płatki czekoadowe
250 gramów -
orzechy laskowe
150 gramów
Sposób przygotowania
Prażone jabłka: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z ctryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka,wlać miód.
Smażyć do miękkości owoców co chwila mieszając.
Odstawić do wystudzenia, oprószyć cynamonem, przemieszać.
Serniczki: Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone oraz serek homogenizowany.
Zmiksować do momentu połączenia się składników.
Kruszonka:Orzechy umieścić w woreczku,rozdrobnić tłuczkiem lub pokroić drobno.
Płatki pokruszyć drobno, wymieszać z orzechami.
Do pucharów układać warstwami jabłka,masę serową oraz kruszonkę.
Deser schłodzić w lodówce.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się