Śniadaniowe serniczki z prażonymi jabłkami i orzechową kruszonką

Śniadaniowe serniczki z prażonymi jabłkami i orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pucharki wypełnione rozpływającym się w ustach jabłkiem w miodzie , delikatnym serem oraz kruszonką z kakaowych płatków są świetnym pomysłem na śniadanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Prażone jabłka:

  • jabłka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • miód

    3 łyżeczki
  • cynamon

    0.5 łyżeczki

Serniczki:

  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • serek mascarpone

    250 gramów

Kruszonka:

  • płatki czekoadowe

    250 gramów
  • orzechy laskowe

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Prażone jabłka: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z ctryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka,wlać miód.
Smażyć do miękkości owoców co chwila mieszając.
Odstawić do wystudzenia, oprószyć cynamonem, przemieszać.

Serniczki: Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone oraz serek homogenizowany.
Zmiksować do momentu połączenia się składników.

Kruszonka:Orzechy umieścić w woreczku,rozdrobnić tłuczkiem lub pokroić drobno.
Płatki pokruszyć drobno, wymieszać z orzechami.

Do pucharów układać warstwami jabłka,masę serową oraz kruszonkę.

Deser schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat