Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą Zewy

Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś pyszna propozycja na śniadanie. Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy kubek mleka lub kawy i mamy idealne pierwsze lub drugie śniadanie.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rogale:

  • mąka pszenna typ 500

    0.5 kilograma
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko

    200 mililitrów
  • jajka

    2 sztuki
  • masło/margaryna

    100 gramów
  • sezam czarny

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

Konfitura:

  • truskawki

    20 sztuk
  • kiwi

    2 sztuki
  • brzoskwinie

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    0.25 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rogale:
Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować.
Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów.
Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem (ja kilka zostawiłam bez sezamu, bo nie wszyscy z domowników go lubią).
Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Konfitura:
Owoce pokroić i wrzucić do rondla.
Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować.
Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia.

Upieczone rogale podawać z masłem i konfiturą.
A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.

ZEWA
Mleko do zaczynu musi być letnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat