Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą Zewy
Rogale:
Drożdże wymieszać z cukrem w letnim mleku i zostawić aż zaczną pracować.
Potem zaczyn dodać do mąki wymieszanej z solą i dodać rozbełtane jajka oraz margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść elastyczne ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie rozpłaszczyć je dłońmi na blacie na koło i przeciąć na 8 klinów.
Każdy klin zwijać w ruloniki zaczynając od szerszej strony a potem uformować rogale i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Rogale zakryć ściereczką do podrośnięcia a potem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem (ja kilka zostawiłam bez sezamu, bo nie wszyscy z domowników go lubią).
Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Konfitura:
Owoce pokroić i wrzucić do rondla.
Gotować na małym ogniu kilka minut z sokiem z cytryny a potem dodać cukier i chwilkę gotować.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do owoców, zagotować.
Gotową konfiturę zostawić do wystygnięcia.
Upieczone rogale podawać z masłem i konfiturą.
A do tego kubek mleka i mamy idealne śniadanie.