Śniadaniowe placuszki z kaszy manny z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Śniadaniowe placuszki z kaszy manny z konfiturą z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • masło

    50 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • konfitura z czarnej porzeczki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę mannę zalewamy zimnym mlekiem i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby napęczniała. Dodać żółtka, cukier brązowy, cukier waniliowy, cynamon, rozpuszczone przestudzone masło i wymieszać.
Osobno ubić pianę z białek (dodać szczyptę soli, aby białka lepiej się ubiły).
Piane dodać do masy z kaszy manny i delikatnie wymieszać.
Placki smażymy na suchej patelni dobrze rozgrzanej.

Podajemy z konfitura czarnej porzeczki lub inna ulubioną oraz bita śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

16.03.2017 09:17
bardzo lubie

bertpvd

07.03.2017 20:32
Super przepis

Wiesława1

07.03.2017 18:37
Ciekawa propozycja

Futka

07.03.2017 14:38
Cudowne i bardzo smakowite placuszki <3

dodi

07.03.2017 13:06
apetycznie wyglądają

tobi1989

07.03.2017 12:55
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat