Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe mleczne bułeczki z suszonymi morelami
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, pokrojone morele i wymieszać. Dodać roztopione masło, żółtka, zaczyn oraz resztę mleka, wymieszać łyżką i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1 - 1,5 godz).
Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 16 równych porcji (jeśli wolimy większe bułeczki, to możemy podzielić na 14 lub 12 części). Z każdej części uformować bułeczkę. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).