Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe mleczne bułeczki z suszonymi morelami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
mleko 250 ml
masło 65 g
drożdże 25 g
żółtko jajek 2 sztuki
sól 3/4 łyżeczki
cukier 3 łyżki
suszone morele 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe mleczne bułeczki z suszonymi morelami

Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru, dodać ok. 150 ml letniego mleka, wymieszać i zasypać łyżką mąki. Taki zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Suszone morele opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, pokrojone morele i wymieszać. Dodać roztopione masło, żółtka, zaczyn oraz resztę mleka, wymieszać łyżką i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1 - 1,5 godz).

Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 16 równych porcji (jeśli wolimy większe bułeczki, to możemy podzielić na 14 lub 12 części). Z każdej części uformować bułeczkę. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 13.05.2016 23:19
pycha bułeczki
iwi 07.06.2013 18:40
Świetny pomysł.
Gracer 07.06.2013 18:25
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak