Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mini tarty:

  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    150 gramów
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mozarella

    100 gramów
  • szynka parmeńska

    60 gramów
  • szalotka

    1 szt.
  • ser ricotta

    2 łyżki
  • pieprz biały Prymat

    5 szczypt
  • sól

    5 szczypt

Dodatkowo:

  • ser mozarella

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku pieprzem białym oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek niedźwiedzi tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy mozzarellę, pokrojoną szynkę parmeńską i czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C i pieczemy około 15-20 minut.

*można zastąpić włoską pancettą

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat