Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami
Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować pyszne śmietankowe mini tarty z ciasta francuskiego nadziewane kurczakiem oraz warzywami: zielonym groszkiem, brokułami i suszonymi pomidorami.
Kroki postępowania
Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i 2 jajkami. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie nadzienia:
Filet z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Zielony groszek i brokuł gotujemy al dente (przez około 2 - 3 minuty). Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
Suszone pomidory i ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (foremki do zapiekania) smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Na cieście układamy nadzienie (kurczaka, brokuł, zielony groszek i suszone pomidory) oprócz sera pleśniwego.
Zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy po kilka kawałków sera pleśniowego i zapiekamy przez ok. 25 minut aż ciasto i sos się zarumieni.
Podajemy ciepłe!