Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe bułki żytnie z jajecznicą
Po 10 min dodać resztę składników i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno wyjść takie aby odklejało się od rąk ale by nadal było klejące i nie było zbyt zbite (bułki żytnie dość ciężko zrobić na drożdżach lepiej pierwszy raz zrobić je na zakwasie, a później kombinować z drożdżami). Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po 1,5 godz powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Uformuj z ciasta bułeczki i odstaw na godzinę aby trochę podrosły. Po godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 min.
Pod koniec pieczenia weź się za jajecznicę :) Na patelni roztop masło i podsmaż delikatnie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. W miseczce roztrzep jaja z mlekiem, solą i pieprzem, wylej na patelnie z cebulką i mieszaj do otrzymania ulubionej konsystencji.
Na lekko przestygnięte bułki wyłóż jajecznicę np pomidorkiem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!