Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 3 łyżeczki
cukier 1 łyżka
drożdże 20 g
sól 1 łyżka
mąka pszenna 4 szklanki
mleko do posmarowania
Czarnuszka nasiona Prymat
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Kroki postępowania

1
W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki. Włączamy mikser.
Krok 1 - Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem foto
2
Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Krok 2 - Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem foto
3
Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.
Krok 3 - Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 30.09.2015 17:51
Pięknie wyglądają !! :-)
Wiesława1 30.09.2015 11:10
oj pyszne to śniadanko
dollce 30.09.2015 07:12
Pyszności :)
ania2610 29.09.2015 15:06
Idealne na śniadanko!
justynkag 29.09.2015 13:02
Cudownie wyglądają. Już czuje jak pachną i smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak