Przepis i sposób przygotowania na: Śniadanie z włoską nutą
Pieczywo razowe smarujemy olejem kokosowym i komponujemy kanapeczki, kładąc na nie liść sałaty, plasterki pomidora rzymskiego i plaster mozzarelli z mleka bawolego. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Następnie przygotowujemy jajecznicę:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niej zioła prowansalskie, które przez chwilę smażymy, doprowadzając do uwolnienia pełni ich smaku i aromatu.
Następnie wbijamy jajka, smażymy do uzyskania odpowiedniej (preferowanej przez nas) konsystencji*. Jajecznicę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Ja najpierw doprowadzam do całkowitego ścięcia białek, a następnie mieszam je przez chwilę z żółtkami, tak aby jajecznica nie była całkiem sucha.
Śniadanko proste i szybkie, ale zdrowe i bardzo pożywne.
Życzę smacznego! :)