Przepis i sposób przygotowania na: Smorodinówka.
2. Po upływie 6 tygodni zawartość przecedzamy. W jednym słoiku zostawiamy przecedzony alkohol. W drugim porzeczki, do których dosypujemy cukier. WAŻNE! Pilnujemy słoika z porzeczkami w cukrze - co 2-3 dni potrząsamy nim, aby cukier dobrze się wymieszał z owocami i rozpuścił! Ten etap wymaga poświęceń, bo trwa również ok 6 tygodni :) Słoik z alkoholem zostawiamy w spokoju.
3. Po upływie 6 tygodni, podczas których rozpuszczał się cukier, łączymy zawartość obu słoików i tak trzymamy min 8 tygodni - im dłużej, tym lepiej :P
4. Po 8 tygodniach odcedzamy, rozlewamy do butelek i cieszymy się smakiem lata :)
U mnie została ostatnia butelka z zeszłego roku! Niebawem robimy partię 2013!