Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Smörgåstårta - tort kanapkowy z rybą, DS XXIII, odc. 23

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Tort kanapkowy to idealny przepis na śniadanie, lunch, a nawet obiad! Jeśli chcesz zaskoczyć gości, a może swoją połówkę efektywnym i prostym daniem - tort kanapkowy będzie przepisem idealnym!

Składniki:

Musztarda sarepska Prymat
1 słoik
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
ser Złoty Mazur
150 g
Serek śmietankowy puszysty z cebulką i szczypiorkiem
150 g
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry
250 g
chleb tostowy
5 kromek
rukola
garść
ogórek
1 sztuka
majonez
20 g
pestki słonecznika
20 g
jajka przepiórcze
5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Smörgåstårta - tort kanapkowy z rybą, DS XXIII, odc. 23

Tort kanapkowy to efektowne i pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na przyjęciach, świętach czy spotkaniach rodzinnych. Jest to danie podzielne i spokojnie można pokroić go na mniejsze kawałki, a by nie rozpadało się - włożyć do środka wykałaczkę i zajadać jak finger foods. Tort kanapkowy dzięki ciekawym produktom wchodzącym w jego skład zachwyca smakiem i prezentuje się wyjątkowo na stole. Przygotowuje się go z pieczywa tostowego, które jest łatwo dostępne w sklepach. Tort kanapkowy Doradcy Smaku można określić jako rybny, ponieważ w jego składzie znajduje się pieczony łosoś.  Tort kanapkowy to świetna alternatywa dla imprezowych przekąsek - sycąca, kolorowa i zawsze robiąca wrażenie na gościach.

Kroki przygotowania tortu kanapkowego:

1

Doprawiamy łososia solą i pieprzem.

2

Układamy łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy na parze przez ok 10 min.

3

Na patelni prażymy ziarna słonecznika.

4

Do miski wykładamy serek śmietankowy z cebulką i szczypiorkiem i doprawiamy go Papryką ostrą Prymat. Dokładamy rukolę i całość mieszamy. 

5

Układamy na talerzu po 4 kromki w formie prostokąta. Smarujemy jedną warstwę serkiem i układamy plastry sera żółtego. Wierzch smarujemy majonezem. Przykrywamy kolejną warstwą chleba. Na wierzchu smarujemy Musztardą sarepską Prymat, nakładamy łososia rozdrobnionego widelcem i posypujemy Koperkiem suszonym Prymat.  Całość posypujemy prażonym słonecznikiem oraz układamy plasterki ogórka. Ostatnią kromkę chleba smarujemy musztardą i układamy na wierzch kanapki. 

 

Na sam koniec kanapkę smarujemy serkiem u dekorujemy jajkami przepiórczymi. 

 

Spodobał Ci się przepis na tort kanapkowy - koniecznie zainspiruj się przepisem Doradcy Smaku i przygotuj własny tort kanapkowy, który zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena 09.10.2025 10:30
To nie jest przepis na smörgåstårta. Absolutnie nie używa się musztardy ani w taki sposób przygotowanego łososia. Mieszkam w Szwecji i jadłam różne torty kanapkowe i wiem że ten przepis absolutnie nie ma nic wspólnego ze szwedzkim smörgåstårta.
Jaga 08.10.2025 20:21
Gdzie można dostać taki prostokątny chleb tostowy?
Doradca Smaku 09.10.2025 07:55
W dużych sklepach spożywczych. Możesz też użyć mniejszego i poukładać go w dowolny format.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak