Przepis i sposób przygotowania na: Smörgåstårta - tort kanapkowy z rybą, DS XXIII, odc. 23
Tort kanapkowy to efektowne i pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na przyjęciach, świętach czy spotkaniach rodzinnych. Jest to danie podzielne i spokojnie można pokroić go na mniejsze kawałki, a by nie rozpadało się - włożyć do środka wykałaczkę i zajadać jak finger foods. Tort kanapkowy dzięki ciekawym produktom wchodzącym w jego skład zachwyca smakiem i prezentuje się wyjątkowo na stole. Przygotowuje się go z pieczywa tostowego, które jest łatwo dostępne w sklepach. Tort kanapkowy Doradcy Smaku można określić jako rybny, ponieważ w jego składzie znajduje się pieczony łosoś. Tort kanapkowy to świetna alternatywa dla imprezowych przekąsek - sycąca, kolorowa i zawsze robiąca wrażenie na gościach.
Kroki przygotowania tortu kanapkowego:
Doprawiamy łososia solą i pieprzem.
Układamy łososia w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy na parze przez ok 10 min.
Na patelni prażymy ziarna słonecznika.
Do miski wykładamy serek śmietankowy z cebulką i szczypiorkiem i doprawiamy go Papryką ostrą Prymat. Dokładamy rukolę i całość mieszamy.
Układamy na talerzu po 4 kromki w formie prostokąta. Smarujemy jedną warstwę serkiem i układamy plastry sera żółtego. Wierzch smarujemy majonezem. Przykrywamy kolejną warstwą chleba. Na wierzchu smarujemy Musztardą sarepską Prymat, nakładamy łososia rozdrobnionego widelcem i posypujemy Koperkiem suszonym Prymat. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem oraz układamy plasterki ogórka. Ostatnią kromkę chleba smarujemy musztardą i układamy na wierzch kanapki.
Na sam koniec kanapkę smarujemy serkiem u dekorujemy jajkami przepiórczymi.