Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowy z ananasem i prażonym kokosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
ananas w puszce 1 puszka
śmietana 30% 400-500 ml
śmietan fix 2 opak
wiórki kokosowe ok. 0,5-1 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy z ananasem i prażonym kokosem

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao i wszystko delikatnie razem mieszamy.

Wlewamy do wyłożonej blaszki i pieczemy ok 30-40 min w 180 st. C.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixami. Ananasa kroimy na mniejsze cząstki (chyba że mamy puszkę z ananasem w kawałkach).

Pierwszy blat ciasta smarujemy śmietaną i układamy na niej ananasy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a wierzch ponownie smarujemy pozostałą śmietaną

Wiórki prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu posypujemy ciasto.

Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.06.2013 10:07
Bardzo lubię takie ciasto
stokrotka 14.06.2012 09:39
pyszności
janek64 05.06.2012 12:52
Fajny przepis :)
jozefinach 13.03.2012 09:41
Pychotka.
Anio?eczek 21.02.2012 19:30
i łądnie wygląda
Anio?eczek 21.02.2012 19:30
i łądnie wygląda
halina17 21.02.2012 18:36
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak