Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Torcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Na biszkopt:

jaja 2 sztuki
cukier 100 gramów
mąka pszenna 50 gramów
proszek do pieczenia 0.3 łyżeczki
masło 82% 1 łyżka
sól 1 szczypta
olej do wysmarowania 1 łyżka

Na masę śmietanową:

śmietana 36% 500 mililitrów
serek mascarpone 250 gramów
cukier puder 70 gramów

Pozostałe:

powidła morelowe 380 gramów
likier brzoskiwiniowy 2 łyżek
mango 2 sztuk
pistacje posiekane 4 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Masa śmietanowa:
Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

Konfitura:

3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski.


4. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.11.2018 16:58
Smakowity torcik wygląda rewelacyjnie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak