Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
herbatniki pełnoziarniste
250 gram -
masło
50 gram -
czekolada mleczna
250 gram
masa
-
śmietana kremówka
400 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki -
woda
30 ml -
cukier puder
60 gram -
wrzątek
700 ml -
galaretka truskawkowa
2 opakowania -
truskawki
1 kg
Przepis i sposób przygotowania Śmietanowiec z truskawkami
Czekoladę połam i przełóż do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaj herbatniki drobno zmielone i dokładnie połącz.
Tak przygotowaną masę wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną cukrem pudrem. Spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuść w 700 ml wody i odstaw aby stężały. Żelatynę namocz w 30 ml wody.
Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Żelatynę wstaw do mikrofalówki aby ją lekko podgrzać, dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i połącz.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i włóż na kilka minut do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na masie i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki
Komentarze (1)