Śmietanowiec z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • herbatniki pełnoziarniste

    250 gram
  • masło

    50 gram
  • czekolada mleczna

    250 gram

masa

  • śmietana kremówka

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    30 ml
  • cukier puder

    60 gram
  • wrzątek

    700 ml
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • truskawki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód
Czekoladę połam i przełóż do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaj herbatniki drobno zmielone i dokładnie połącz.
Tak przygotowaną masę wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną cukrem pudrem. Spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuść w 700 ml wody i odstaw aby stężały. Żelatynę namocz w 30 ml wody.
Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Żelatynę wstaw do mikrofalówki aby ją lekko podgrzać, dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i połącz.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i włóż na kilka minut do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na masie i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 30.06.2017 14:04
pyszności ,mniam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat