Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Śmietanowiec z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

herbatniki pełnoziarniste
250 gram
masło
50 gram
czekolada mleczna
250 gram

masa

śmietana kremówka
400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
30 ml
cukier puder
60 gram
wrzątek
700 ml
galaretka truskawkowa
2 opakowania
truskawki
1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z truskawkami

Spód
Czekoladę połam i przełóż do rondelka. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaj herbatniki drobno zmielone i dokładnie połącz.
Tak przygotowaną masę wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną cukrem pudrem. Spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Masa:
Galaretki rozpuść w 700 ml wody i odstaw aby stężały. Żelatynę namocz w 30 ml wody.
Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Żelatynę wstaw do mikrofalówki aby ją lekko podgrzać, dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową żelatynę dodaj do ubitej śmietanki i połącz.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i włóż na kilka minut do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na masie i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.06.2017 14:04
pyszności ,mniam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak