Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z piernikami
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, po czym wlewamy żółtka i miksujemy na małych obrotach. Na końcu wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na foremkę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut.
Śmietanka:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej gęstniejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Miksujemy chwilkę.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, gdy się zagotuje wsypujemy jabłka i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Do usmażonych jabłek dodajemy kaszę mannę i smażymy do czasu jak kasza się rozgotuje. Następnie galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dodajemy do jabłek. Masę lekko studzimy i wykładamy na chłodny biszkopt.
Na jabłka wykładamy troszkę śmietanki i układamy na niej pierniczki jeden obok drugiego, całość zalewamy pozostałą śmietanką. Wygładzamy wierzch i dekorujemy wiórkami czekolady.