Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 150 gram
margaryna 120 gram
mleko 250 ml
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 opakowanie
śmietana 30% 750 ml
maliny świeże 0,5 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z malinami

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Ucierając stopniowo dodawać miękką margarynę, mleko, a pod koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy, wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Piec w 170 stopniach aż ciasto nabierze złotego koloru.
Po wystygnięciu ciasta, ubić śmietanę z rozrobioną żelatyną w pół szklanki wody.
Połowę śmietany wyłożyć na ciasto, na to maliny i znowu reszta śmietany. Kilka malin można zostawić do dekoracji i można też posypać czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 20.11.2012 21:26
ale śliczny!
Maniek2 01.09.2012 19:38
super
1j1o1l1a1 30.08.2012 16:12
apetyczny smakowity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak