Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z galaretkami i owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne letnie ciasto bez pieczenia z owocami sezonowymi i galaretkami. Idealne na zimno :)

Składniki:

Ciasto:

Biszkopty 0.75 opakowanie
śmietana 18% 2 opakowanie
cukier puder 6 łyżek
galaretka 3 opakowania
woda 200 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
truskawki 15 sztuk

Dekoracja:

truskawki 3 sztuki
kiwi 1 sztuka

Porada

Śmietany duże - po 330 g. Galaretki - 3 różne kolory.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z galaretkami i owocami

Każde 1 opakowanie galaretki rozpuszczam w 400 ml gorącej wody.

W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych w połówki truskawek, do każdego wlewam po jednej galaretce, studzę, następnie chłodzę w lodówce. Kiedy całkowicie zastygną - kroję w kostkę.

Żelatynę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody.

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę łączę z odrobiną śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam.

Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą.

Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak