Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 12% 600 ml
śmietana 18 proc 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada gorzka 1 tabliczka
mleko 6 łyżek
herbatniki 25 dkg
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec na zimno

Herbatniki rozkładam na dnie w tortownicy. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy cukier. Żelatynę namaczam w 100 ml wody, gdy napęcznieje delikatnie podgrzewam i wystudzoną wlewam do śmietany miksuję na szybkich obrotach, masą zalewam herbatniki, schładzam w lodówce przez 2 godz. aż masa stężeje. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, lekko przestudzoną już polewą, polewam schłodzony deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.01.2017 19:14
chętnie bym zjadła kawałeczek, pychota
Franciszek 26.01.2017 00:36
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak