Śmietanowiec cappuccino z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    3 op
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • gorzka czekolada posiekana

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    10 dag
  • śmietanka

    1 litr
  • cukier puder

    1 łyżka
  • mleczna czekolada

    10 dag
  • cappuccino

    4 łyżki
  • brzoskwinie w puszce

    25 dag
  • orzechy włoskie

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem i 1 op. cukru waniliowego na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i przesiewamy do masy jajecznej. Wsypujemy gorzką czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę (30x20). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Żelatynę rozpuszczamy w niepełnej szklance ciepłej wody i studzimy. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, także studzimy. Śmietankę ubijamy z pozostałymi cukrami waniliowymi i cukrem pudrem. Wlewamy cienką strużką kawę i żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

Jeden placek smarujemy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy resztę kremu. Schładzamy w lodówce 4 godziny. Dekorujemy startą czekoladą mleczną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 25.09.2013 17:29
Super ciacho do kawuni
Łukasz15 25.09.2013 11:25
Palce lizać
halina17 25.09.2013 10:40
Smaczne ciasto.
V_kuchareczka 25.09.2013 10:01
pyszne ciasto
dodi 25.09.2013 09:20
pyszności serwujesz
aisza1 25.09.2013 09:17
ciacho przepyszne
monisia1977 25.09.2013 06:23
super ciacho
iwi 25.09.2013 06:12
Pyszne ciacho
Lis 25.09.2013 01:53
Lubię takie ciasta:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat