Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec cappuccino z brzoskwiniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 3 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gorzka czekolada posiekana 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 dag
śmietanka 1 litr
cukier puder 1 łyżka
mleczna czekolada 10 dag
cappuccino 4 łyżki
brzoskwinie w puszce 25 dag
orzechy włoskie 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec cappuccino z brzoskwiniami

Jajka ubijamy z cukrem i 1 op. cukru waniliowego na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do piecz. i przesiewamy do masy jajecznej. Wsypujemy gorzką czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę (30x20). Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Żelatynę rozpuszczamy w niepełnej szklance ciepłej wody i studzimy. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, także studzimy. Śmietankę ubijamy z pozostałymi cukrami waniliowymi i cukrem pudrem. Wlewamy cienką strużką kawę i żelatynę. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

Jeden placek smarujemy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Rozsmarowujemy resztę kremu. Schładzamy w lodówce 4 godziny. Dekorujemy startą czekoladą mleczną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 25.09.2013 17:29
Super ciacho do kawuni
Łukasz15 25.09.2013 11:25
Palce lizać
halina17 25.09.2013 10:40
Smaczne ciasto.
V_kuchareczka 25.09.2013 10:01
pyszne ciasto
dodi 25.09.2013 09:20
pyszności serwujesz
aisza1 25.09.2013 09:17
ciacho przepyszne
monisia1977 25.09.2013 06:23
super ciacho
iwi 25.09.2013 06:12
Pyszne ciacho
Lis 25.09.2013 01:53
Lubię takie ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak