Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka 5 szt- różne smaki i kolory
śmietana 18 proc 1 litr
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego pojemnika lub na talerz. Ostudzone galaretki wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretki już stężeją pokroić je w kostkę .
Do rondelka wlać mleko i namoczyć w nim żelatynę, następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Do tężejącej masy dodać pokrojone galaretki. Masę wymieszać delikatnie łyżką a potem przelać do foremki ( ja przełożyłam do keksówki wyłożonej folią spożywczą).
Foremkę wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.04.2016 08:32
świetny pomysł
kasia37 09.01.2016 17:40
ale rewelacyjny i prosty , muszę spróbować :)
Ela15 05.01.2016 10:56
na pewno pysznie smakuje
gusia1000 05.01.2016 00:22
Znakomite ciasto.
Janina 04.01.2016 17:24
Super deserek;))
monikaT83 04.01.2016 12:29
super się prezentuje:)
mysza75 04.01.2016 12:24
fajny deser na zimno
ada.la 04.01.2016 11:47
pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak