Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowe ślimaczki z maślakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka 3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 4 dkg
śmietana kwaśna 1-2 szklanki
margaryna 5 dkg
cebula 2+1 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
olej 2 łyżki
maślaki 1-2 porcje

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowe ślimaczki z maślakami

Kroki postępowania

1
Z maki, drożdży, 1 jajka, cukru, szczypty soli i śmietany do gęstości zarobić ciasto. Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę i wyrobić.
Krok 1 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
2
Grzyby świeże lub mrożone obsmażyć na oleju i wystudzone zmielić w maszynce. Dodać 2 jajka i wymieszać.
Krok 2 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
3
Dodać bułkę tartą jako zagęstnik, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
4
Ciasto od razu rozwałkować w prostokąt i wyłożyć masę grzybową - rozprowadzić po całości.
Krok 4 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
5
Zwinąć w rulon i kroić w plastry szerokości 2-3 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć i nadać mu okrągły kształt.
Krok 5 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
6
Powstałe ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem, posypać po wierzchu złotą cebulką przesmażoną na margarynie i dobrze posolić.
Krok 6 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
7
Piec około 40 minut na złoty kolor w temp. 200 st.C.
Krok 7 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto
8
Podawać na gorąco polane ketchupem lub sosem w/g uznania. Zimne też pyszne :))
Krok 8 - Śmietanowe ślimaczki z maślakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 17.01.2013 19:41
swietne
Joanna23 16.01.2013 17:22
Bardzo kuszące. :) Chętnie bym zjadła.
pistacja 29.12.2012 16:54
po prostu mniam mniam
IwonaKa 29.12.2012 16:50
próbowałam,bardzo smaczne
Ada-Gaba 24.12.2012 07:58
podoba mi się ten przepis
treonina 21.12.2012 22:38
smakowicie to wygląda!
pistacja 16.12.2012 00:44
fajny przepis
Kulinarna Ja 14.12.2012 14:34
ooo trafiłaś w 10! to coś dla mnie!
pistacja 10.12.2012 19:09
mniam
MAR3STA 10.12.2012 17:11
pyszne, przepis akurat na święta
Magda24 08.12.2012 22:01
smaczne ślimaczki :)
Katarzyna59 08.12.2012 10:34
super
Anitapaj 07.12.2012 23:48
wygląda smakowicie
pajbek 07.12.2012 21:33
Pyszne, aż ochoty nabrałam :-)
Sroczka 07.12.2012 21:05
Doskonałe. Muszę poczekać na sezon grzybowy.
Beatris 07.12.2012 20:55
Kilka tygodni temu robiłam podobne. Takie zawijane drożdżóweczki z grzybkami wyśmienicie smakują.
Agnieszka91 07.12.2012 20:08
fajne, pyszne i pomysłowe
gosia561 07.12.2012 18:27
fajna przekąska
angelika14 07.12.2012 18:05
bardzo smakowicie wyglądają
Iwka 07.12.2012 18:05
apetyczne
Mysiunia 07.12.2012 18:00
jak dla mnie bardzo smaczny przepis :)
magdziorka6 07.12.2012 17:52
pychotka
mela25 07.12.2012 17:51
smakowite
Konczi 07.12.2012 17:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak