Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śmietanowe risotto z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 300 g
śmietana 12% 100 ml
ryż do risotto 250 g
bulino drobiowy 500 ml
olej 3 łyżki
cebula 1 szt
papryka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: śmietanowe risotto z kurczakiem

Na rozgrzanej patelni lub w płytkim rondlu usmaż kurczaka do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone mięso odstaw na bok.
W tym samym naczyniu podsmaż cebulę. Dorzuć warzywa i przesmaż jeszcze 2 minut ciągle mieszając.
Do warzyw dodaj suchy ryż i uzupełnij połową bulionu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszjąc, aż ryż zacznie wchłaniać płyn, w miarę potrzeby uzupełniaj bulion.
Potrawę zdejmij z ognia, gdy nabierze kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i usmażonego wcześniej kurczaka, dobrze wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak