Śmietanowe bliny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • śmietana

    2 szkl
  • jaja

    4 szt
  • sól, pieprz

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę ubić razem z żółtkami po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę oraz 1 łyżkę cukru.
Następnie białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, wówczas dodać ją do masy śmietanowej.
Całość dokładnie ale delikatne wymieszać.
Z powstałego ciasta smażyć tradycyjne bliny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat