Śmietanowe bliny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • śmietana

    2 szkl
  • jaja

    4 szt
  • sól, pieprz

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę ubić razem z żółtkami po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę oraz 1 łyżkę cukru.
Następnie białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, wówczas dodać ją do masy śmietanowej.
Całość dokładnie ale delikatne wymieszać.
Z powstałego ciasta smażyć tradycyjne bliny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat