Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowa szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżki
orzechy 15 dag
mąka 20 dag
masło 10 dag
cukier 13 dag
żółtko jajek 1 szt
jajko 3 szt
śmietana kremówka 0,5 szklanki
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do smaku
jabłko winne 80 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowa szarlotka

Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,miąższ pokroić w kostkę.Skropić sokiem z cytryny.Wymieszać z posiekanymi orzechami.Z mąki,masła,żółtka,łyżki cukru i dwóch łyżek zimnej wody zagnieść ciasto.Wylepić nim natłuszczoną formę.Włożyć jabłka i orzechy(trzy łyżki odłożyć).Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni.Zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i resztą cukru.Piec jeszcze 30 minut.Ciasto wystudzić,obłożyć resztą jabłek i orzechów.Posypać wiórkami.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.07.2011 00:23
świetna szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak