Śmietanowa szarlotka

Śmietanowa szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • orzechy

    15 dag
  • mąka

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • cukier

    13 dag
  • żółtko jaja

    1 szt
  • jajka

    3 szt
  • śmietana kremówka

    0,5 szklanki
  • tłuszcz do formy

  • wiórki kokosowe

    do smaku
  • jabłko winne

    80 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,miąższ pokroić w kostkę.Skropić sokiem z cytryny.Wymieszać z posiekanymi orzechami.Z mąki,masła,żółtka,łyżki cukru i dwóch łyżek zimnej wody zagnieść ciasto.Wylepić nim natłuszczoną formę.Włożyć jabłka i orzechy(trzy łyżki odłożyć).Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni.Zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i resztą cukru.Piec jeszcze 30 minut.Ciasto wystudzić,obłożyć resztą jabłek i orzechów.Posypać wiórkami.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

21.07.2011 00:23
świetna szarlotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat