Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚMIETANKOWY SERNIK

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny śmietankowy sernik, wykończony bezą to ciasto, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju święta, ale również i bez okazji. Masa serowa na kruchym spodzie, pokryta warstwą bezy- na samą myśl cieknie ślinka!

Składniki:

Ciasto:
margaryna 150 g
jajko 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 10 szt
śmietana kremówka 1/2 L
budyń śmietankowy 3 szt
cukier 1 1/2 szkl
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ŚMIETANKOWY SERNIK

Kroki postępowania

1
Z wymienionych składników zagnieść ciasto i wyłożyć w blaszce, dno i boki.
Krok 1 - ŚMIETANKOWY SERNIK foto
2

Żółtka oddzielić od białek i dodać je do sera i 3 budynie,  wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać szklankę cukru.

Śmietanę również ubić z 1/2 szklanki cukrem.

Do sera dodać śmietanę i połowę białek.

Delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły. Masę serową wylać na ciasto i wstawić do piekarnika na ok. godz. w 180 stopniach. 

Kiedy sernik się zrumieni wylać białka i jeszcze piec przez 15 min w 150 stopniach.

Krok 2 - ŚMIETANKOWY SERNIK foto
3
Po wystudzeniu kroić w dowolne porcje.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - ŚMIETANKOWY SERNIK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 09.03.2013 19:53
wyszedł cudowny
wyattearp 09.03.2013 16:26
jak ja uwielbiam serniki
babajaga1969 09.03.2013 15:21
wspaniały wypiek, pyszny :)
2milutka 09.03.2013 14:31
W sam raz do sobotniej kawki:)
gosia56 09.03.2013 14:26
napewno pyszny ten sernik
Marta1986 09.03.2013 13:39
pyszności pyszności
Rafał3 09.03.2013 13:32
mniam mniam
Boska_Agatka 09.03.2013 13:18
uwielbiam ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak