Śmietankowy krem z karmelową skorupką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremowa 30%

    2 szklanki
  • żółtka

    6 sztuk
  • cukier brązowy

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    5 łyżek
  • laska wanili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto
Laskę wanilii trzeba rozciąć i wyskrobać ziarenka. Śmietanę zagotować z wanilią wraz z ziarenkami oraz cukrem waniliowym.Kiedy śmietana zacznie się unosić trzeba ją zdjąć z ognia i wyjąć laskę wanilii.Żółtka lekko ubić i dolewać do nich powoli ciepłą śmietanę.
Foremki posmarować masłem i napełnić je kremem
Krok 2 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto
Piec około 50 minut w 100 stopniach.
Schłodzić w lodówce około 5 godzin
Krok 3 - Śmietankowy krem z karmelową skorupką foto
Przed podaniem posypać wierzch brązowym cukrem i zapiec palnikiem aż cukier się skarmelizuje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 17.02.2014 17:55
Pyszny krem.
pawel123 17.02.2014 16:37
ale pyszności mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat