Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy krem do tortu bez żelatyny

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 400 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 4-5 łyżek
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy krem do tortu bez żelatyny

Zimną śmietankę (36% tłuszczu) ubijam na sztywno mikserem na największych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodaję ekstrakt waniliowy (można go zamienić na cukier waniliowy, ale należy dodać na początku ubijania).

Małymi porcjami dodaję do śmietany zimny serek mascarpone i mieszam mikserem na średnich obrotach. Na tym etapie śmietana straci trochę objętości, ale krem pozostanie sztywny.

Taka ilość kremu wystarczy do przełożenia dużego tortu (3 warstwy), nie zawiera on żelatyny, dzięki czemu jest wegetariański, ale też nie rozpływa się w cieście, mimo jej braku. Takim kremem można także napełniać rurki lub ptysie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 20.08.2013 17:17
super krem
IZABELA29 09.05.2013 09:49
jaki ładny torcik i masa nie rozpływa się tak bez żelatyny
fotoviderek 02.05.2013 07:30
Wspaniały, śliczny tort :)
Adam/ZUB3R 10.04.2013 21:37
smaczny krem
caralajna 22.03.2013 06:57
tort jest piękny, krem zdał egzamin
misia53 16.01.2013 23:04
no, pięknie to stworzyłaś
Klausia 15.01.2013 13:12
prawdziwe arcydzieło sztuki :)
gosia1988 09.01.2013 19:58
piękny tort, a z takim kremem musi być pyszny
Malinka 21.12.2012 18:22
Aż dech zapiera... cudo!!
adelajda 17.12.2012 18:57
śliczny torcik ! smaczny krem !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak