Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowa rozkosz

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
cukier puder 2-3 łyżki
śmietana 30% 400 ml
brandy wiśniowa 1/4 szklanki
sól szczypta
migdały 100 (pokrojone na kawałki)

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa rozkosz

Kroki postępowania

1
1. Białka oddzielamy od żółtek.

2. Białka z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
Krok 1 - Śmietankowa rozkosz foto
2
3. dodajemy mąkę, żółtka oraz 1/4 szklanki wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Śmietankowa rozkosz foto
3
4. Całość wylewam na blaszkę o wielkość 35cm x 25cm wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto po upieczeniu można podzielić w poziomie). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 3 - Śmietankowa rozkosz foto
4
5. Migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię. (nie dodaję ani kropelki tłuszczu).
Krok 4 - Śmietankowa rozkosz foto
5
6. Prażymy aż się zarumienią (na małym ogniu).
Krok 5 - Śmietankowa rozkosz foto
6
7. Ciasto po wystudzeniu kroimy na dwie połówki. Ja odwracam je dodatkowo drugą stroną aby lepiej wchłonęło nieco alkoholu.
Krok 6 - Śmietankowa rozkosz foto
7
8. 1/4 szklanki brandy mieszamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy taką zalewą ciasto.
Krok 7 - Śmietankowa rozkosz foto
8
9. Dwie śmietanki ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Krok 8 - Śmietankowa rozkosz foto
9
10. Smarujemy jedno ciasto, posypujemy odrobiną migdałów.
Krok 9 - Śmietankowa rozkosz foto
10
11. Nakładamy na to druga połówkę, również smarujemy, wygładzamy warstwę długim i grubym nożem, wierzch posypujemy ponownie migdałami.

Ps. Gdy wiecie, że ciasto zniknie od razu po co dodawać żelatynę? Bita śmietana bez niej smakuje znacznie lepiej ;)

SMACZNEGO :)
Krok 10 - Śmietankowa rozkosz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 02.03.2014 00:42
moje smaki, świetnie wygląda:)
Malinka 23.02.2014 21:24
Rozkosz dla oka i podniebienia, super!
migotka28 27.12.2013 22:31
wspaniale wygląda
Ola1young 15.12.2013 12:09
pyszna ta rozkosz :)
gosia1988 26.11.2013 21:02
rewelacyjne ciasto
pierniczkowo 07.11.2013 10:21
bardzo apetyczne ciacho :)
Kuchenka 06.11.2013 22:56
wspaniałe ciacho
Alex_M 04.11.2013 13:28
pyszne ciacho!
mysza75 04.11.2013 13:03
pyszne i piękne ciacho
gosia56 04.11.2013 09:07
super ciasto
fotoviderek 04.11.2013 08:10
Takie ciacho to naprawdę rozkosz dla podniebienia :)
monisia1977 04.11.2013 06:03
fajne ciacho
miroslawa 04.11.2013 04:40
śmietanowy grzeszek ;)
Małgorzata9 03.11.2013 20:08
bardzo lubię ciasta ze śmietaną
Janina 03.11.2013 19:43
Świetne ciasto;)
Agata3 03.11.2013 18:35
Rozkosz w gębie !! :))
Klausia 03.11.2013 17:31
o takie ciasta, to mogę jeść codziennie :)
Ania321 03.11.2013 17:27
ale bym sobie zjadła :)
adelajda 03.11.2013 17:18
Rewelacyjne ciasto :)
bietka 03.11.2013 17:11
ciasto wygląda bardzo pysznie :)
halina17 03.11.2013 17:02
Pysznie wygląda ciasto.
Ewa 03.11.2013 16:59
Oj rzeczywiście rozkosznie wygląda. Wszystko z bitą śmietaną jest u mnie na tak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak