Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowa roladka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
zapach waniliowy
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1 łyżka
truskawki 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa roladka

Kroki postępowania

1
Masło stopić i lekko przestudzić
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiać przez sitko, dodawać do masy jajecznej i ubijać na najniższych obrotach.
Na koniec dodać masło i zapach waniliowy.
Krok 1 - Śmietankowa roladka foto
2
Wyłożyć na dużą blaszkę i piec 180 stopniach ok 15 minut.
Krok 2 - Śmietankowa roladka foto
3
Ciasto wykładamy na ścierkę i zwijamy, kiedy jest ciepłe.
Po wystudzeniu nasączyłam wodą z dodatkiem cytryny.
Krok 3 - Śmietankowa roladka foto
4
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i jedną saszetką usztywniacza do śmietan.
Masę śmietankową wykładam na roladę, dokładamy kawałki truskawek
i zwijamy rulonik.
Krok 4 - Śmietankowa roladka foto
5
Dekorować śmietanką , polewą czy nawet samym cukrem pudrem.
Roladka jest najlepsza na drugi dzień
Smacznego

Krok 5 - Śmietankowa roladka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 16.04.2014 19:28
pyszna taka rolada
Anna20 16.04.2014 18:20
bardzo smacznie wygląda :)
norweska20 16.04.2014 11:03
ale bym taką zjadła...pyszności
wwwiolka 16.04.2014 08:59
Świetny przepis.
Aannkaa82 15.04.2014 22:05
Pysznosci, dla mnie bomba ;)
ada.la 15.04.2014 21:47
wspaniała rolada
nogawkuchni 15.04.2014 21:34
Genialna rolada,wygląda przepysznie,oj kuszący deser,pozazdrościć takiej słodkości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak