Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerfno-jagodowe lody

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pianki marshmallow 175 gram w kształcie smerfów
śmietana 30% 350 ml
cukier puder 1 łyżeczka
mleko 3,2% 2 szklanki
borówka amerykańska do podania
listki melisy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Smerfno-jagodowe lody

Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy. Do ciepłego wrzucamy pianki. Ciągle mieszając podgrzewamy je na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy wczesnej przygotowaną i przestudzoną masę piankowo-mleczną. Dokładamy cukier. Dokładnie mieszamy.
Dodatek cukru można pominąć. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Lody przekładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godz. mieszamy je. Czynność powtarzamy jeszcze około 3 razy.

Gotowe lody porcjujemy. Podajemy z dodatkiem borówek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 30.01.2015 14:07
mój ulubiony kolor
Renataj 30.01.2015 10:30
Cudnie się prezentują i pewnie pysznie smakują.
aginaa 30.01.2015 10:12
wspaniale te lody
Maridka19 30.01.2015 09:48
Ale świetnie wygląda :)
Adam/ZUB3R 30.01.2015 09:47
wyglądają bardzo ładnie
Mniam 30.01.2015 08:54
Twoje smerfy pewnie wszystkie zjadły? A ja też bym chciała :)
Skotka 30.01.2015 08:18
Takie lody nawet zimą są pyszne:)
Magula 30.01.2015 07:49
Jadwiga co Cię tak w zimie na lody wzięło? Wszystkie wyglądają tak że bardzo chętnie bym jadła.
Konczi 30.01.2015 07:25
mniam ... wyglądają bajecznie :D
zabcia117 30.01.2015 07:05
Świetny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak