Smerfno-jagodowe lody

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pianki marshmallow

    175 gram w kształcie smerfów
  • śmietana 30%

    350 ml
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • borówka amerykańska

    do podania
  • listki melisy

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy. Do ciepłego wrzucamy pianki. Ciągle mieszając podgrzewamy je na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy wczesnej przygotowaną i przestudzoną masę piankowo-mleczną. Dokładamy cukier. Dokładnie mieszamy.
Dodatek cukru można pominąć. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Lody przekładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godz. mieszamy je. Czynność powtarzamy jeszcze około 3 razy.

Gotowe lody porcjujemy. Podajemy z dodatkiem borówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 30.01.2015 14:07
mój ulubiony kolor
Renataj 30.01.2015 10:30
Cudnie się prezentują i pewnie pysznie smakują.
aginaa 30.01.2015 10:12
wspaniale te lody
Maridka19 30.01.2015 09:48
Ale świetnie wygląda :)
Adam/ZUB3R 30.01.2015 09:47
wyglądają bardzo ładnie
Mniam 30.01.2015 08:54
Twoje smerfy pewnie wszystkie zjadły? A ja też bym chciała :)
Skotka 30.01.2015 08:18
Takie lody nawet zimą są pyszne:)
Magula 30.01.2015 07:49
Jadwiga co Cię tak w zimie na lody wzięło? Wszystkie wyglądają tak że bardzo chętnie bym jadła.
Konczi 30.01.2015 07:25
mniam ... wyglądają bajecznie :D
zabcia117 30.01.2015 07:05
Świetny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat