Przepis i sposób przygotowania na: Smerfna pianka
Jajka nalezy ubić z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. a na koniec dodać schłodzone, roztopione masło. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170oC ok. 40 minut. Ostudzić.
NIEBIESKA PIANKA:
Prygotowanie galaretki:rozpuscic je w 2 szkl. wody i dodać 1 łyżkę żelatyny. Serek chwilkę miksować, dodać tężejące galaretki i odrobinę barwnika spożywczego w kolorze niebieskim dla podbicia koloru, zmiksować. Tężejącą masę wylać na ostudzone ciasto, włozyć do lodówki.
BIAŁA PIANKA:
Wcześniej rozpuscic żelatynę w troszkę mniej niż ¼ szkl. wrzącej wody, studzę. Serek zmikowac z cukrem i dodac żelatynę ,.Powstała mase wlac na tezejącą niebieska , wcześniej przygotowana pianke i włozyc , podobnie jak wczesniej , do lodówki.
NIEBIESKA GALARETKA:
PrzygotowAĆ galaretki, rozpuscić je w 3 szkl. wody i dodać 2 łyżki żelatyny. Ostudzić i gdy galaretkizaczna teżeć , , wylac je na ściętą białą piankę, Całośc wstawic do lodówki by dobrze stężało,- smacznego!