Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smerfetka jagodowa na wiśniowym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszysty biszkopt wiśniowy przełożony masą z kremówki, z jagodami, a to wszystko wypełnione niebieską galaretką. Pycha!

Składniki:

Składniki na biszkopt:

jajka duże 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa kremowa:

śmietana kremówka 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
jagody 200 gramów
woda 0,5 szklanki

Dodatkowo:

jagody 200 gramów
galaretka niebieska 2 opakowania
dżem wiśniowy 250 gramów

Do nasączenia:

woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Smerfetka jagodowa na wiśniowym spodzie

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowany biszkopt. Piec 25 minut w 170 stopni. Po upieczeniu nasączyć i wyłożyć warstwę dżemu.

2. Masa kremowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać umyte jagody. Wylać na biszkopt.

3. Na masę wyłożyć jagody i zalać tężejącymi galaretkami przygotowanymi wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak