Przepis i sposób przygotowania na: Smerfetka
KREM:Brzoskwinie odcedzamy. Sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń , dokładamy kwasku do zaostrzenia smaku. Studzimy.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dokładamy do niego budyń.
Brzoskwinie kroimy, każdą połówkę na około 4 części. (Brzoskwinie będą układane na masie)
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.
WYKOŃCZENIE:2 niebieskie galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody
Przełożenie:
Biszkopt-masa brzoskwiniowa-na masie układamy w trzech rzędach pokrojone brzoskwinie- śmietanka (odstawiamy do chłodu by zastygła)- na zastygniętą śmietankę wylewamy tężejąca galaretkę.