Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ser z Wielkopolski

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały ser 450 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Kminek cały Prymat 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ser z Wielkopolski

Kroki postępowania

1
W dzień poprzedzający smażenie, rozkruszamy ser i posypujemy go sodą. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 1 - Smażony ser z Wielkopolski foto
2
Następnego dnia ser powinien wyglądać jak na zdjęciu.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz - najlepiej masło - i przekładamy na nią cały ser.
Krok 2 - Smażony ser z Wielkopolski foto
3

Smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż wszystkie grudki sera się rozpuszczą. Kiedy ser będzie miał jednolitą konsystencję dodajemy do niego kminek, żółtko i bardzo szybko mieszamy, aby żółtko się nie ścięło. Soli do smaku. 

Podgrzewamy jeszcze minutę i przelewamy ser do miseczki.

Krok 3 - Smażony ser z Wielkopolski foto
4
Studzimy i podajemy do kanapek.

Ja uwielbiam jeszcze ciepły, lekko lejący ze świeżym swojskim chlebkiem.
Krok 4 - Smażony ser z Wielkopolski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 29.01.2014 13:52
też robię,ale u mnie gotuje się na parze
Laila2786 18.01.2014 12:36
super warto wypróbować taki serek
anemon 10.01.2014 08:03
Podoba mi się Twój przepis, bo lubię takie domowe wyroby.
olkaaa 31.12.2013 07:57
muszę spróbować
irenka 30.12.2013 19:19
pyszny,lubię
Ivonne 28.12.2013 20:13
Bardzo pyszny a do tego kminek który uwielbiam:)
berys18 27.12.2013 10:10
z chęcią bym popróbowała
IZABELA29 25.12.2013 12:20
tylko pozazdrościć
alaaa 25.12.2013 10:36
nie znam takie sera i nie jadłam ale chętnie bym spróbowałą
Grazyna0211 24.12.2013 12:49
wygląda bardzo apetycznie ale sama jeszcze takiego nie robiłam
gusia1000 23.12.2013 13:27
Swojski ser najlepszy.
okrysia 21.12.2013 08:04
SMACZNE TO!
MarchiochaKucharzy 16.12.2013 10:55
zawsze mnie to ciekawiło :)
migotka28 13.12.2013 21:57
nigdy nie robiłam ciekawe czy by mi smakowało
Kuchenka 13.12.2013 18:22
uwielbiam sery, chciałąbym spróbować tej wersji, tylko bez kminku za któym nie przepadam :D
Katarzyna54 13.12.2013 18:21
bardzo smacznie wygląda
Olga_SK 13.12.2013 15:34
Uwielbiam ser smażony, ale jeszcze nigdy nie robiłam :) pora spróbować!
sasanka 13.12.2013 13:51
Jeszcze tego specjału nie jadłam :) widziałam go wielokrotnie na sklepowych półkach i chyba skuszę się aby poznać smak a jak podpasuje to spróbuję zrobić go sama wg. tego przepisu :)
monia2005 13.12.2013 13:50
jeszcze nie robiłam ale na pewno spróbuję wygląda apetycznie
Marta11 13.12.2013 13:30
oj tez taki robbie jest to najepszy ser pycha:)
Adamorek 13.12.2013 13:10
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak