Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ryż po tajsku
Kroki postępowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Można też użyć kurczaka lub wołowinę (łopatka). Z wieprzowiny świetnie nadaje się również polędwiczka.
Czasami dorzucam trochę kapusty pekińskiej (o ile ją mam), można dodać i zwykłej. Można dodać czosnek (z reguły też dodaję, ale zapomniałam kupić, więc tym razem go nie było), pieczarki, paprykę, łodygę selera naciowego albo i rzodkiew. Chili może być i w czerwonym kolorze. Po prostu możemy sobie tu zrobić przegląd lodówki.
Można też połowę mieszanki przełożyć na patelnię z omletem i zostawić na minimalnym ogniu, aby nie wystygła - mieszając wszystko. Do reszty wrzucić ryż z resztą oleju i smażyć chwilkę na dużym ogniu, nie zapominając o mieszaniu. Oleju w razie potrzeby można dodać więcej. Ta chwilka to jakieś 3-5 minut.
Z sałatką z młodej kapusty w azjatyckim stylu (przepis w mojej księdze) smakuje wybornie.