Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażony ryż jaśminowy z grzybami mun

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 100 gram
por 1/2 sztuki
grzyby mun 1 garść
kapusta biała 150 gram
cebula 1 sztuki
imbir starty 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sezam 1 łyżeczka
pestki dyni 1 łyżeczka
ocet ryżowy 2 łyżki
sos sojowy 5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: smażony ryż jaśminowy z grzybami mun

Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora kroimy w pióra. Kapustę siekamy.

Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir. Kiedy się zarumienią odcedzamy na sicie, ale nie wylewamy oliwy. Na tej oliwie podsmażamy grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 18.09.2017 13:22
dzięki :) ja uwielbiam takie azjatyckie dania, mam nadzieję,że mężowi posmakuje, polecam
jejkuchnia 17.09.2017 21:37
Pięknie wygląda! Mój mąż bardzo lubi ryż, więc zapisałam sobie przepis, może kiedyś mu zrobię. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak