Przepis i sposób przygotowania na: Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym
Kucharek radzi, jak przygotować smażonego karpia w płatkach migdałowych:
1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.
2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.
3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając rybę Przyprawą do potraw Kucharek.
1. Karpia umyć, oczyścić i wypatroszyć ze skórki nożem: ściągnąć muł, łuski i odciąć płetwy. Oczyszczoną i umytą tuszę pokroić na dzwonka o szerokości ok. 3 cm.
2. Każdą część posypać Przyprawą do potraw Kucharek.
3. Do miseczki rozbić jajka i dodać szczyptę pieprzu.
4. Na talerzach kolejno rozsypać mąkę i migdały. Panierować dzwonka – najpierw obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach migdałowych.
5. Rozgrzać patelnię i każdą porcję smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Tak przygotowanego karpia podawać np. z masłem ziołowym lub sosem warzywnym.
Sos:
Marchewki, pietruszki i seler umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę. Do rozgrzanego rondelka wrzucić czosnek, cebulę i resztę warzyw i dusić ok. 3 minuty. Dodać passatę pomidorową i przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz słodką papryką. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać do sosu musztardę. Wymieszać i chwilę pozostawić na ogniu. Podawać z chrupiącymi filetami karpia.