Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym

4.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym to świetna alternatywa dla karpia w tradycyjnej panierce. Płatki migdałowe są zdecydowanie zdrowsze a sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się ze smażoną rybą.

Składniki:

karp odgłowiony 1 kilogram
olej rzepakowy 8 łyżek
jajko 2 sztuki
płatki migdałowe 100 gram
mąka pszenna 50 gram
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler nieduży 1 sztuka
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2
cukier puder 2 łyżeczki
passata pomidorowa 300 mililitrów
Musztarda kremska Prymat 3 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek
Papryka słodka mielona Prymat

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym

Kucharek radzi, jak przygotować smażonego karpia w płatkach migdałowych:

1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.

2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając rybę Przyprawą do potraw Kucharek.

1. Karpia umyć, oczyścić i wypatroszyć ze skórki nożem: ściągnąć muł, łuski i odciąć płetwy. Oczyszczoną i umytą tuszę pokroić na dzwonka o szerokości ok. 3 cm.

2. Każdą część posypać Przyprawą do potraw Kucharek.

3. Do miseczki rozbić jajka i dodać szczyptę pieprzu.

4. Na talerzach kolejno rozsypać mąkę i migdały. Panierować dzwonka – najpierw obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach migdałowych.

5. Rozgrzać patelnię i każdą porcję smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Tak przygotowanego karpia podawać np. z masłem ziołowym lub sosem warzywnym.

Sos:

Marchewki, pietruszki i seler umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę. Do rozgrzanego rondelka wrzucić czosnek, cebulę i resztę warzyw i dusić ok. 3 minuty. Dodać passatę pomidorową i przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz słodką papryką. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać do sosu musztardę. Wymieszać i chwilę pozostawić na ogniu. Podawać z chrupiącymi filetami karpia.

Po więcej przepisów na wigilijne potrawy z ryb znajdziecie w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 20:01
Jak dla mnie pychota : )
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 14:30
Fajny przepis , w płatkach migdałów jeszcze nie jadłam karpia musi być pyszny.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak