Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Szybki lunch lub obiad do pracy - kasza z warzywami. Zdrowo i pożywnie! Połączenie takich smaków jak suszone pomidory, szpinak, oregano i feta nadaje niesamowitego aromatu i tworzy nieziemski smak. Wystarczy podgrzać w pracy lub podsmażyć i gotowe :)

Składniki:

SKŁADNIKI

kasza pęczak 0.3 szklanki
pomidory suszone w zalewie 1 opakowanie
ząbek czosnku 2 sztuki
szpinak 100 gramów
kurkuma 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczki
ser feta 80 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Sposób przygotowania

1
Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn. W tym czasie można przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 1 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto
2
Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto
3
Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).
Krok 3 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak