Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybki lunch lub obiad do pracy - kasza z warzywami. Zdrowo i pożywnie! Połączenie takich smaków jak suszone pomidory, szpinak, oregano i feta nadaje niesamowitego aromatu i tworzy nieziemski smak. Wystarczy podgrzać w pracy lub podsmażyć i gotowe :)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • kasza pęczak

    0.3 szklanki
  • pomidory suszone w zalewie

    1 opakowanie
  • ząbek czosnku

    2 sztuki
  • szpinak

    100 gramów
  • kurkuma

    0.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    0.5 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki
  • oregano suszone Prymat

    0.5 łyżeczki
  • ser feta

    80 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto
Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn. W tym czasie można przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto
Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Smażony pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą foto
Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat