Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony makaron

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron ryżowy 200 gram
szynka wieprzowa 20 dag
pierś z kurczaka 1 mała pojedyncza
papryka czerwona 3/4 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
grzyby mun 1 garść suszonych
bambus pędy 1/2 puszki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 duża
marchew 1 duża
zielony groszek 1/2 puszki
szczypiorek do posypania
sos sojowy 2 łyżki
przyprawa 5 smaków
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony makaron

Mięso pokroić w wąskie paseczki, doprawić sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków i odstawić na 1/2 godziny.

Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić czosnek, zaraz po tym cebulę, gdy się ładnie zrumienią dodać mięso, wszystko dobrze podsmażyć.

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją i będą miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak