Smażony karp

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1,5 kg
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • tymianek

    do smaku
  • kolędra

    do smaku
  • jaja

    1-2 sztuki
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smażony karp foto
1. Karpia zabijamy, odcinamy główkę, patroszymy odcinamy płetwy, skrobiemy łuski i kroimy na kawałki.

2. Kawałki karpia posypujemy przyprawami i okładamy czosnkiem pociętym na plasterki. Odstawiamy na ok 4 godziny.
Krok 2 - Smażony karp foto
3. Odrobinę bułki tartej wysypujemy a talerzy,

4. Jajko rozkłócamy.
Krok 3 - Smażony karp foto
5. Płaty karpia maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 4 - Smażony karp foto
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron
Krok 5 - Smażony karp foto
7. Przed podaniem możemy pokropić sokiem z cytryny - jeżeli komuś to smakuje. Ja osobiście wolę smak samego karpia.

SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 01.03.2014 18:58
pyszna rybka
IKrakowianka 05.11.2013 17:51
bardzo smaczna rybka
Mysiunia 07.05.2013 22:12
smacznie przyrządzone :)
Adam/ZUB3R 21.02.2013 21:10
smaczna
IlonaAlbertos 10.02.2013 19:57
Bardzo lubię takiego karpia.
Bernadeta 10.01.2013 15:33
bardzo lubie
pajbek 31.12.2012 16:51
Ale pyszności :-)
Magda24 31.12.2012 14:51
apetycznie wygląda
eMMe 31.12.2012 14:47
Uwielbiam karpia:)ale zawsze na niego czekam cały rok, bo u nas tylko na święta się podaje
babajaga1969 31.12.2012 14:41
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat